ВОЛОНТИРАЈ

која води низ најубавите шумски појаси на Водно и во кањонот Матка.

ФАНТАСТИЧНО ИСКУСТВО

Волонтирај во UTMR - неверојатно искуство!
Ви благодариме многу за вашиот интерес за волонтирање на Ultra Tour Monte Rosa 2024 година.

Да се биде дел од ваков настан е фантастично искуство. Околината е прекрасна, предизвикот што го преземаат тркачите на UTMR е одличен, волонтерскиот тим е разновиден и пријателски расположен. Тоа е напорна работа, но наградува!

Трките во 2024 година се одржуваат од среда 4 септември до сабота 7 септември 2023 година.

Потребна ни е помош за целиот или дел од периодот помеѓу недела 1-ви септември и недела 8-ми септември. Кажете ни што можете да понудите!

На целиот наш тим му нудиме волонтерска вечера пред настанот (само на одредени локации), специјална тимска маица и капа на ВМТ, попуст на стартнина во идните ВМТ изданија и секако предизвикувачко и забавно искуство како дел од тимот на UTMR . Ве молиме пополнете го овој формулар за да можеме да откриеме каде и како најдобро да ја искористиме вашата помош. Ви благодарам!

Ве молиме регистрирајте се овде!
Општи волонтери: ако сте среќни да останете на која било локација и да помогнете за времетраењето (или дел) од трката, тогаш ова сте вие! Доколку сте во можност да стигнете до Грен (или друга локација на нашата трка), ние обезбедуваме едноставно сместување и храна за време на трката и патуваме доколку ни треба да одите на друга локација на контролниот пункт. За жал, не можеме да обезбедиме патување до Грен. Потребна ни е помош за целиот или дел од периодот помеѓу недела 1-ви септември и недела 8-ми септември. Кажете ни што можете да понудите!
Локални волонтери: ако живеете или престојувате во близина на една од нашите локации за трка и можете да понудите помош во моментот кога трката поминува, ние сме многу благодарни! Локациите се Зермат, Вал д’Ајас, Гресонеј, Алања, Макуњага, Саас Феј. Кажете ни до кој сте блиску и можеме да ви ги кажеме соодветните тајмингот на контролните пунктови. Потребна ни е и помош за обележување пред трка и обележување по трката!

06.04.2025

ВОЛОНТЕРСКИ ПОЗИЦИИ

ОСВЕЖИТЕЛНИ СТАНИЦИ

Волонтерите на контролниот пункт се критичната работна сила на трката. Потребни ни се многу волонтери за контролни пунктови за околу 20 различни контролни пунктови што ги има UTMR.

Може да помогнете во поставувањето на контролниот пункт, да им обезбедите храна на тркачите, да ги средите торбите на тркачите или да ги мерите претстојните тркачи. Кога трката е во тек, ова може да биде зафатено, но е многу забавно - тркачите навистина ја ценат вашата поддршка и охрабрување и ќе ви го кажат тоа!

Генерално, волонтерите на контролните пунктови треба само да бидат енергични, ентузијасти, сочувствителни кон потребите на тркачите. Некои волонтери на „мобилни“ контролни пунктови треба да бидат способни да пешачат до локациите на контролните пунктови на планината или подготвени брзо да се искачат на патеката ако и кога е потребно да ги проверат ознаките на маршрутата или да забележат дел од маршрутата. Кажете ни што би преферирале кога аплицирате.

МАРКИРАЊЕ И ЧИСТЕЊЕ

Обележувањето на маршрутата нуди одличен ден(и) на прекрасни планински патеки!

Мора да бидете способни и способни да носите полн ранец со опрема, да бидете сигурни дека сте сами на патеките или работите во пар и да можете точно да ги следите песните со GPS.

Тоа е голема одговорност и потребен е фокус да се одбележи според високите стандарди на UTMR, така што тркачите лесно ќе ја најдат патеката додека трчаат и да не се изгубат, особено за делниците каде што тркачите поминуваат ноќе.

Оваа улога обично е добра за искусни планинари или ултра тркачи со искуство во следење ознаки на маршрутата.

Ќе бидат обезбедени сите материјали за обележување и детални упатства.

МЕТЛИ И ДЕМАРКИРАЊЕ

„Митачите“ се движат со темпото на најбавните тркачи во секоја трка, обезбедувајќи охрабрување и уверување доколку е потребно, и обезбедувајќи канал за комуникација со тимот на организацијата во случај на инцидент.

Фазите на метење може да бидат долги и заморни, а за оваа улога мора да бидете во рамките на вашите сопствени способности за да можете да им помогнете на другите кога вие самите можеби сте уморни. Повторно е идеален за искусни планинари или ултра тркачи кои сакаат да им вратат нешто на другите тркачи.


Чистење и демаркирање на патеката
По завршувањето на трката, мора да се погрижиме да не оставиме трага од трката на планинските падини. Нуди уште еден одличен ден по прекрасни патеки собирајќи знаци и обележување ленти.

Мора да бидете способни да носите ранец со опрема, да бидете сигурни дека ќе бидете сами на патеките или да работите во пар, да ги следите патеките за GPS. Потребен е помалку фокус од означување!

НАСОЧУВАЧИ

Текст за насочувачи

НА ЦЕЛТА

Целната линија UTMR е отворена скоро 30 часа. За тркачите, топлото добредојде на финишот што го препознава нивното достигнување е цреша на тортата. Да се биде волонтер во финишот може да вклучува тајминг, помагање на оние кои завршуваат со храна и пијалоци, добивање на нивниот багаж и насочување кон тушеви и нивното сместување. Без разлика дали финишите имаат завршено 23 километри или 170 километри, неверојатно е да се биде токму на целта и да се доживее нивното олеснување и среќна сознание дека успеале во нивниот предизвик!!

Тимски готвач / угостители
Имаме голем тим од вредни волонтери кои често/секогаш се гладни! Ако сте готвач или угостител, знаете каква разлика прави добрата, здрава храна за тимот на настан.

Волонтерскиот тим на UTMR има потреба од готвач/готвач кој ќе биде сместен во планинското село Грен, за да се грижи за сите волонтери и да им обезбеди храна на тркачите во финишот.

Дополнително, ако сакате да ни помогнете да обезбедиме едноставна, но добра топла храна (тестенини, супи итн.) на главните контролни пунктови, ве молиме известете ни!

ЛОГИСТИКА

Возачи
Ако возите, имате вештина која е многу корисна, особено ако имате автомобил и сте спремни да транспортирате други волонтери со вас. Дозволете ни да знаеме!

Спонзори / Sponsors

Соработници / Collaborators

vodnomatka@gmail.com

Асоцијација за промоција и управување со проекти и настани во
планинско трчање и други планински спортови ТРЕКС
Адреса: Ибе Паликуќа 17, 1000 Скопје
Жиро сметка во Халк Банка: 270069272700140
Единствен матичен Број: 6927270
Единствен Даночен Број: 4058014518005
www.trex.mk
copyright 2017-2024 Здружение ТРЕКС Скопје 
envelope linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram