Заштита на природата 2018-12-21T13:03:22+00:00

ЗАШТИТА НА ПРИРОДАТА

Луѓето отсекогаш трчале по планините, за да напредуваат побрзо, да пренесат вести, за лично задоволство, по итна помош… Во суштина постојат толку многу различни мотиви колку што има потенцијални тркачи. Сепак, од пред само неколку години трчањето во планина се развива како компетитивен спорт кој вклучува многу луѓе и влијание врз планинските предели, некои се заштитени како Национални паркови, Природни резервати, Зони од национален интерес и сл.

Несомнено е дека секоја активност во природа остава свој траг и предизвикува пречки во природниот тек. Токму затоа сите кои што уживаат во природата мора да се стремат кон намалување на своето влијание. Од овие причини организаторот на овој настан ТРЕКС бара од сите учесници на трката да се придржуваат кон неколку основни правила за време на нивниот престој во природа:

  • Секогаш движете се по обележаната патека. Ова помага патеката да остане во добра состојба, а истовремено ја намалува ерозијата на земјата која настанува како резултат на правење кратенки.
  • Осигурајте се дека сите отпадоци од храна и пијалоци по консумирањето се сместени во џебовите или ранецот. Патеката во планина не е место за пластика, хартија или друг отпадок.
  • Обидете се да ја оставите природата почиста отколку што сте ја нашле. Ако наидете на отпадок, направете добро дело и пренесете го до најблиската корпа за отпадоци.
  • Можно е да наидете на домашни животни (крави, овци, коњи) во близина на патеката кои ѕиркаат со недоверба. Потрудете се да не ги вознемирувате, забавете го темпото, држете се на далечина, не ги допирајте и галете.
  • Често стадата се придружувани од куче чувар како заштита од мечки, волци и диви кучиња. Секогаш заобиколкувајте го стадото, никогаш не минувајте по средина, ако кучето ви се приближи дозволете му да ве помириса за да свати дека не сте закана, потоа движете се бавно и на безбедна далечина.
  • Дивите животни најчесто избегнуваат контакт со луѓе. Ако по некоја случајност патеката ви се вкрсти со дива свиња, елен или било кое друго животно, препорачливо е веднаш да се повлечете на далечина од која животното ќе може да избега. За да избегнете одбранбена реакција, никако не се приближувајте кон диво животно.
  • Планините се место за соживот. Поздравете ги луѓето на кои наидувате или преупредете ги на постоечки препреки или опасности на патеката на кои сте наишле.
  • Движењето на телото ги придвижува и цревата. Доколку имате потреба од олеснување ископајте мала дупка со петата, а потоа закопајте го изметот со земја, лисја или камења.
  • Кренете го погледот од патеката за да ја разгледате околината и целосно уживајте во прекрасната природа која ве опкружува. Осознавањето и вљубувањето во природата се првите чекори за да ја почитуваме и чуваме.
  • Пријателите и семејството кои доаѓаат како поддршка за тркачите исто така треба во целост да бидат свесни за природата, да ја почитуваат и заштитуваат. Паркирајте само на обележано место, никогаш на тревна површина, не фрлајте отпадоци, не кревајте непотребна бучава и не нарушувајте нечија приватност.

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550