Правила и прописи 2018-12-26T21:59:51+00:00

ПРАВИЛА И ПРОПИСИ

Прочитај ги внимателно и вежбај ги – оти ќе испрашуваме на контролните точки! 😉

PDF верзија преземи тука


Здружение за планинско трчање, алпинизам, експедиции и адреналински активности во планина „ТРЕКС“ Скопје ја организира тркатa во планинско трчање „Водно Матка Треил Маратон”.

Водно Матка Треил Маратон (ВМТМ) е еднодневен настан каде централно внимание заземаат две трки во планинско трчање кои се одвиваат во околината на градот Скопје – на планината Водно и во кањонот Матка. Оваа област изобилува со природни убавини и културни споменици од минатото.

Настанот има цел да го промовира планинско трчање во Македонија, можностите и убавините за спорт и рекреација на планината Водно и кањонот Матка.

Сите трки започнуваат во Скопје, во населбата Водно од месноста Полиција – за 2019 година предвидени се две трки со различни дистанци:

  1. Водно Матка Треил Маратон: 42 километри 3100 метри денивелација, старт 31.03.2019 во 08:00 часот по локално време, 2 бодови за УТМБ – Ултра Треил ду Мон Блан – Верификувано од ITRA
  2. Водно Матка Треил Полумаратон: 26 километри 1650 метри денивелација, старт 31.03.2019 во 09:00 часот по локално време, 1 бод за УТМБ – Ултра Треил ду Мон Блан – Верификувано од ITRA.

*Напомена – должините и бодовите ќе бидат ажурирани откако трките ќе добијат финално квалификување од страна на ITRA – International Trail Running Association.

  1. Трката е отворена за сите полнолетни мажи и жени (со навршени 18 години). Лица на возраст од 16 до 18 години може да учествуваат единствено на трката од 26 км – полумаратон со потпишана изјава од родител/старател. Лица под 16 години не може да учествуваат на настанот;
  2. Учеството на трката е на лична одговорност и организаторот не презема никаква одговорност во случај на повреда, несреќен случај или смрт;
  3. Секој учесник е лично одговорен за своите постапки на и околу патеката, особено при прекршување на законите на Република Македонија;
  4. Од учесниците се бара да бидат комплетно свесни за должината и карактеристиките на трката и да бидат целосно психофизички подготвени за истата;
  5. Од учесниците се бара да имаат стекнато способности и вештини за самоодржување во планински услови, справување со промени во микроклимата (дожд, магла, ветер, снег, темница, ниски и високи температури);
  6. Од учесниците се бара да можат да се справат со изолација, физички и ментални проблеми, дигестивни тегоби, болка во локомоторниот систем;
  7. Од учесниците се бара да бидат целосно свесни дека не е должност на организаторот да помага во справување со претходно набројаните проблеми и тегоби;
  8. Со самото пријавување на трката, секој натпреварувач во електронската форма за пријавување и со потпишување на изјавата на одговорност потврдува дека е свесен за опасностите од натпревар во природа и го презема ризикот врз себе.

Доброволното пријавување, потпишување на изјава за одговорност при подигнувањето на стартниот пакет, а потоа учество во една од трките „Водно Матка Треил Маратон” укажува дека натпреварувачот е запознаен со овие правила и дека се согласува и во целост ги прифаќа правилата и прописите наведени во овој документ.

Пријавувањето се врши единствено на веб страната www.vodnomatka.mk преку успешно пополнување на пријавата за една од трките по што ќе добиете автоматски генерирана потврда на e-mail адресата (електронска пошта) наведена во вашата пријава.

Пријавувањето ќе се смета за комплетирано само со успешно извршено плаќање на котизацијата за трката по што, повторно, ќе добиете автоматски генерирана потврда на e-mail адресата (електронска пошта) наведена во вашата пријава; истовремено Ви се доделува уникатен стартен број.

Пријавувањето за трките ќе биде отворено на 20.12.2018 и ќе трае до 30.03.2019


Цени и бранови за пријавување:

ТРКА Рана пријава

20.12.2018 – 20.01.2019

Доцна пријава

21.01 – 17.03.2018

Краен рок (без подарок од организаторот)

18.03-30.03.2019

Водно-Матка Треил Маратон 42Km 1000 денари 1500 денари 1500 денари
Водно-Матка Полумаратон 26km 600 денари 900 денари 900 денари

Наплата на стартни пакети:

ОНЛАЈН – ПРЕКУ СЕРВИСОТ НА ВОДНО МАТКА ТРЕИЛ МАРАТОН – www.vodnomatka.mk

* Онлајн плаќањето се врши преку сигурносниот “3D Pay” систем на Халк Банка
**Напомена – во онлајн наплаќањето ќе биде пресметана провизија од 4% за банкарски трошоци и одржување

ОФЛАЈН – НА ТРАНСАКЦИСКА СМЕТКА

Назив на налогопримач: ТРЕКС
Адреса: Ибе Паликуќа 17, 1000 Скопје

Трансакциска сметка: 270069272700140
Банка: Халк Банка
Цел на дознака: Маратон / Полумаратон.

***Напомена – во цената не се вклучени банкарските провизии при ОФЛАЈН плаќање


Во процесот на пријавување следните работи не се дозволени:

 • Промена на трка – префрлување на веќе уплатена и потврдена пријава од една на друга трка не е дозволена.
 • Префрлање на веќе уплатена пријава за следната година не е дозволено.
 • Учество со стартен број пријавен на друго лице не е дозволено.
 • Преземање на стартен пакет по завршувањето на настанот не е дозволено.

Стартниот пакет (во рана и доцна пријава / види табела 6.1) содржи:

 • Брендирана платнена торба.
 • Стартен број со име и презиме на натпреварувачот.
 • Дроп бег ќеса со налепница-број истоветен со стартниот број (види член 13).
 • Храна и пијалоци на сите контролни точки во текот на трката.
 • Ваучер за превоз од Врв Водно до Средно Водно со Жичница.
 • Ваучер за храна (еден сендвич) на целта.
 • Финишерски медал.
 • Онлајн финишерска диплома.
 • Подароци од партнерите на трката.
 • ВМТМ брендиран подарок од организаторот.
 • Учество на еден уникатен спортски настан под отворено небо.

Стартниот пакет (во краен рок) содржи:

 • Брендирана платнена торба.
 • Стартен број без име и презиме на натпреварувачот.
 • Дроп бег ќеса со налепница-број истоветен со стартниот број (види член 13).
 • Храна и пијалоци на сите контролни точки во текот на трката.
 • Ваучер за превоз од Врв Водно до Средно Водно со Жичница.
 • Ваучер за храна (еден сендвич) на целта.
 • Финишерски медал.
 • Онлајн финишерска диплома.
 • Учество на еден уникатен спортски настан под отворено небо.

Подигнување на стартен пакет

Стартниот пакет ќе се подигне на претходно најавена локација и датум (види програма на настан – www.vodnomatka.mk). Истиот ќе може да се подигне единствено со приложување на документ за идентификација – лична карта или пасош.

Трето лице ќе може да го подигне пакетот за друго лице, единствено со приложување на уредно пополнета и потпишана авторизација за ваков случај. Истата ќе ја најдете на веб-страната www.vodnomatka.mk


Максимален број на учесници

 • ВМТМ Маратон – 200 учесници.
 • ВМТМ Полумаратон – 300 учесници.
   1. За откажување до 15.02.2019 следува рефундирање на 50% од средствата.
   2. За откажување по 15.02.2019 не следува рефундирање на средства.
   3. Доколку трката се откаже поради фактори надвор од контрола на организаторот, до 30 дена пред настанот, следува рефундирање на 50% од средствата. Оваа сума е пресметана заради делумно покривање на веќе вложените средства на организаторот.
   4. Доколку трката се откаже или прекине поради атмосферски фактори или било какви фактори надвор од контрола на организаторот (vis major), не следува рефундирање на средства.
   5. Откажување поради повреда – Во случај на нехронична, остео-артикуларна или мускулна повреда здобиена по регистрацијата и несанирана до самата трка, и единствено во оваа ситуација докажана со медицинска документација, организаторот ќе ги префрли средствата за идното издание на „Водно Матка Треил Маратонот”.

Натпреварувачите се должни да ја носат ЗАДОЛЖИТЕЛНАТА опрема со себе во текот на целата трка. Организаторот има право да направи проверка на некоја од контролните точки (или на ненајавена контролна точка) и доколку некој од натпреварувачите не поседува дел од оваа опрема ќе биде дисквалификуван од трката.

Опремата која е наведена како ПРЕПОРАЧАНА нe е задолжителна да се поседува во текот на трката, но истата е многу веројатно дека ќе ви се најде во специфични услови па затоа е наведена од страна на организаторот.

Организаторот го задржува правото да ја измени или надополни листа со задолжителната опрема во зависност од временската прогноза и условите на теренот. Учесниците навремено ќе бидат известени од страна на организаторот пред почетокот на трката.

Употребата на планинарски стапчиња е дозволена и ако учесникот одлучи да ги користи мора да ги има со себе за време на целата трка.

Задолжителна опрема

 • Стартен број закачен на предниот дел од телото и целосно видлив во текот на целата трка
 • Шушкавец или астро фолија (алуминиумска фолија за спасување)
 • Гумена/пластична чашка, бидон или шише (НА КОНТРОЛНИТЕ ТОЧКИ НЕМА ДА БИДАТ ОБЕЗБЕДЕНИ ЧАШИ)
 • Мобилен телефон – со полна батерија

Препорачана опрема

 • Бидон или шише со волумен од најмалку 0,5 литри
 • Капа/ бандана и ракавици
 • Енергетски чоколатца, житни барови, гелови или слична високо-калорична храна
 • Планинарски стапчиња
 • Прва помош (ханзапласт, еластичен завој)
 • Челна ламба за оние кои ќе финишираат меѓу последните – на самрак.

Под поимот „самостојност” се подразбира способноста на учесникот во речиси целиот дел на трката да зависи сам од себе. Освен за храна и за пијалоци, ова важи и за облека и опрема, што го прави учесникот способен за да се адаптира на околината (невреме, ноќ, повреди).

На одредени контролни точки може да добијат храна и вода од организаторите на трката, но меѓу овие точки, учесникот треба да биде во можност да зависи од својата опрема, храната и пијалоците кои ги носи со себе, подготвеноста и издржливоста. Бидејќи трките се одвиваат во природа и на планина, натпреварувачите треба да имаат искуство да се прилагодат на условите на природата, на неочекувани промени на временските услови, дожд, грмотевици, средба со животни.

Организаторот соодветно ќе ги маркира маршрутите (види член 14); сепак, учесниците мора да поседуваат минимални вештини за ориентација во природа.

Доколку натпреварувачот сака да се откаже (поради различни причини) од трката, тој мора да се пријави на најблиската контролна точка за да биде регистриран во системот, бидејќи доколку не постапи така Организаторот ќе смета дека е загубен и ќе покрене спасувачка акција.

Медицинска помош и екипи на Спасители во планина ќе ја обезбедуваат патеката во текот на целата должина. Во случај на повреда или на друга неопходност, натпреварувачите ќе треба да се јават на предвидените СОС телефони на организаторот запишани на стартниот број, а доколку се најдат на терен каде нема телефонски сигнал, да ја пренесат пораката до првата следна контролна точка – за да може што побргу да се интервенира.

Сепак, земајќи го предвид непристапниот терен и непредвидливите планински услови најчесто самите учесници се наоѓаат први на местото на незгодата. Затоа секој учесник кој ќе се најде во таква ситуација, е должен да ја прекине својата трка и активно да се вклучи во пружањето помош на настраданиот тркач.

Со самото пријавување на трката секој натпреварувач во електронска и пишана форма за пријавување потврдува дека е запознаен и свесен за опасностите од престој во природа и го презема ризикот врз себе. Организаторот ќе стори се за да се намалат ризиците, но затоа и ги молиме натпреварувачите да ги следат нашите совети и препораки:

 • Препорачуваме секој натпреварувач да поседува осигурување од несреќен случај – незгода кое би го покривало при повредување на спортски активности од ваков карактер.
 • Ги советуваме сите натпреварувачи редовно да си ја следат здравствената состојба и препорачуваме да направат стрес-тест месец или два пред натпреварот за да си го утврдат степенот на физичка подготвеност за ваков тип на натпревари каде се бара голема издржливост.

Со цел да се сочува безбедноста и здравјето на натпреварувачите, контролорите и медицинските екипи на контролните точки имаат овластување да ги сопрат и исклучат од трката оние натпреварувачи за кои ќе оценат дека веќе не се во состојба да ја продолжат трката поради некоја медицинска состојба или болест.

Во секој случај, натпреварувачите се задолжени да ги следат инструкциите од контролорите и од медицинските екипи. Секое непочитување на овие инструкции ќе доведе до дисквалификација на натпреварувачот, а доколку истиот одлучи да продолжи по секоја цена, организаторот не презема никаква одговорност за можните несакани последици.

Секој натпреварувач што има некаква болест или состојба го советуваме да се консултира со специјалист за дозвола за учество на натпреварите и за својата здравствена состојба задолжително да го извести организаторот на трката.

Контролните точки се места на кои се бележи времето на пристигнување на натпреварувачот  – истото се прави од некој од волонтерите. Појавувањето и забележувањето на контролните точки на тркачите е задолжително. Секој што нема да се појави на некоја од контролните точки ќе биде дисквалификуван од трката (нагласено во делот ДИСКВАЛИФИКАЦИЈА И ПЕНАЛИ).

Некои од контролните точки се воедно и освежителни станици на кои тркачите (со стартен број) ќе имаат можност да добијат храна (овошје, благи работи, сол итн.), вода и други пијалоци за освежување.

Контролни точки и освежителни станици на Водно-Матка Треил Маратон 42К

Control points Refreshment points Location Facilities Total km Km. to next D+ to next D+ cum D- to next D- cum Time first Time last Time limit
START / Policija 0 4.8 311 0 74 0 8:00 8:00
CP1 / Markovo Kruvce 4.8 3.8 531 311 23 74 8:23 8:50
CP2 RP1 Vrv Vodno Food and drinks 8.6 11.7 428 842 1196 97 8:50 10:05
CP3 RP2 Matka 1 Food and drinks 20.3 6.4 481 1270 476 1293 9:50 12:15
CP4 RP3 Matka 2 Food and drinks 26.7 2.3 241 1751 37 1769 10:40 15:00 15:00
CP5 / Shishevski 29 2.5 395 1992 101 1806 10:55 16:00
CP6 RP4 Sv. Petka Food and drinks 31.5 7.8 213 2387 411 1907 11:15 16:40
CP7 / Gorno Nerezi 39.3 2.9 490 2600 22 2318 12:05 17:40
FINISH Vrv Vodno Food and drinks hot food 42.2 3090 2340 12:40 19:00 19:00

Контролни точки и освежителни станици на Водно-Матка Полумаратон 26К

Control point Refreshment point Location Facilities Total km Km. to next D+ to next D+ cum D- to next D- cum Time first Time last Time limit
START / Policija 0 4.8 311 0 74 0 9:00 9:00
CP1 / Markovo Kruvce 4.8 3.8 531 311 23 74 9:22 10:10
CP2 RP1 Vrv Vodno Food and drinks 8.6 9.8 427 842 695 97 9:52 11:30
CP3 RP2 Sv. Petka Food and drinks 18.4 7.8 398 1269 130 792 10:35 13:30
FINISH Vrv Vodno Food and drinks hot food 26.2 1667 922 11:10 15:00 15:00

Напомена – Натпреварувачот мора да ја напушти контролната пред временскиот лимит или да влезе во финиш пред истекот на рокот за финиширање – наведен во погорните потточки!

Водно-Матка Треил Маратон 42К

 • Прво временско ограничување е контролната точка CP4 Матка 2 (26.7км од трката) со 7 часа по стартот од трката (31.03.2019 15:00 часот по локално време).
 • Временското ограничување за завршување на трката е 11 часа по стартот (31.03.2019 19:00 часот по локално време).

Единствено на контролната точка CP3/CP4 Матка 1/2 ќе биде обезбеден превоз до градот за сите оние кои не се во можност да ја продолжат трката или пак не успеале да го фатат временското ограничување (time limit) означен од организаторот во табелите со контролни точки.

Од контролната точка CP1/Finish – Vrv Vodno а воедно и целта на трките ќе има можност бесплатно (со употреба на ваучер од страна на организаторот) да се искористи жичарата за симнување до Средно Водно. Оттаму до центарот на градот има бесплатен автобуски превоз со автобус бр.25.

Водно-Матка Полумаратон 26К

 • Временско ограничување за завршување на трката е 7 часа по стартот (31.03.2019 15:00 часот по локално време).

Единствено од контролната точка CP1/Finish – Vrv Vodno ќе има можност бесплатно (со употреба на даден ваучер од страна на организаторот) да се искористи жичарата за симнување до Средно Водно. Оттаму до центарот на градот има беспалтен автобуски превоз со автобус бр.25.

Секој учесник на трките на Водно Матка Треил Маратон ќе биде обезбеден со торба/кеса (од организаторот) која заедно со неговите најпотребни работи и уредно означена (налепница со истоветен број со стартниот број е обезбедена од организаторот) пред стартот ќе може да ја остави кај организаторите и ќе му биде достапна на целта на трката – на врвот Водно.

На крајот од трката натпреварувачите ќе можат да си ги подигнат своите торби (drop-bags) од целната рамнина единствено со покажување на својот стартен број.

Доколку никој не се појави за да си ја земе торбата во рок од 7 дена по завршувањето на трката, истиот ќе биде подложен на уништување поради хигиенски причини.

Официјално обележување на сите патеки од настанот Водно Матка Треил Маратон се сметаат црвено-бели ленти кои ќе бидат поставени на соодветна раздалеченост од 30-100 метри за натпреварувачите да немаат поголеми проблеми со ориентација. Последните 5 км од патеката на 40K ќе бидат обележани со рефлектирачка маркација која ќе овозможува полесно забележување на истата на зајдисонце.

Доколку некој од натпреварувачите продолжи во дел кој нема видлива маркација, ЗАДОЛЖИТЕЛНО Е да се вратат до последната точка каде што имало маркација.

Препорачуваме употреба на GPS приемници и мобилни апликации за следење на вашата позиција и помош при ориентирање во просторот. На веб-страницата на трката http://vodnomatka.mk ќе биде достапен фајл за симнување на патеките од трките – така натпреварувачите ќе имаат дополнителна сигурност при ориентација во природата.

Сите пријавени натпреварувачи за двете трки од едицијата „Водно Матка Планински Маратон 2019” ќе бидат класифицирани во следните возрасни и полови категории:

 • Јуниори – (16-18) години – Мажи (М) – дозволени само на Полумаратонот;
 • Јуниори – (16-18) години – Жени (F) – дозволени само на Полумаратонот;
 • Сениори – (18-50) години – Мажи (М);
 • Сениори – (18-50) години – Жени (F);
 • Ветерани – (50+) години – Мажи (М);
 • Ветерани – (50+) години – Жени (F);

Конечното рангирање на учесниците е во генерален пласман, категорија Мажи (М) и категорија Жени (F)

Организаторот не доделува парични награди за најдобрите учесници. Учесниците кои завршуваат на првите три места на одделните трки ќе бидат наградени со уникатен трофеј, подароци од спонзорите и диплома.

Дополнително, одличје ќе добијат и најдобрите тројца учесници во категорија Јуниори (16-18), Ветерани (50+) како и најмладиот и најстариот учесник на настанот.

Со прифаќање на овие правила и прописи секој натпреварувач се откажува од своите права врз официјалните фотографии на настанот.  Организаторот на настанот да има ексклузивно право врз фотографиите и видео снимките во кои што сум прикажан лично а кои што се создадени за време на настанот, и да ги користи ексклузивно за потребите на промоцијата на настанот, и за што нема да добијам финансиска надомест за возврат.

„Водно Матка Треил Маратон” трките ќе бидат еколошки одговорни трки. Се апелира на сите натпреварувачи, контролори и волонтери како и до публиката, крајно внимателно да се однесуваат кон природата и да не ја загадуваат, а забележениот отпад да го отстранат.

Од 2019 година, маратонот ќе престане да користи пластични чаши за една употреба – за вода и сок. Секој учесник ќе треба да носи своја чашка за повеќе употреби (гумена) или шише/бидон за пиење на течности од освежителните станици.

Секој што ќе биде забележан како ја загадува природата со отпадоци ќе биде соодветно казнет. Натпреварувачите се должни да го понесат отпадот со себе и да го остават на следната контролна точка во предвидените вреќи за отпадоци.

Да се обидеме со нашето однесување да бидеме пример за останатите и да придонесеме нашата природа што подолго да остане чиста и незагадена – за нас и за идните генерации.

Организаторот има право да го дисквалификува натпреварувачот во следните ситуации:

 • натпреварувачот не е регистриран на една или повеќе контролни точки;
 • крати во текот на трката;
 • користи транспорт за време на трката;
 • натпреварувачот се противи на проверките од страна на организаторот за време на трката;
 • не ја поседува задолжителната опрема или одбива да ја покаже на евентуална проверка од страна на волонтерите;
 • непочитува наредба на надлежно лице – контролор, медицинска помош, организација.

Организаторот има право да го казни натпреварувачот со додавање на 2 часа во неговото/нејзиното вкупно време во следните ситуации:

 • е забележан како фрла отпадоци на патеката;
 • доколку не помогне на натпреварувач кој има потреба од помош

Казната во дополнително време може да влијае на крајниот резултат на натпреварувачот – тој да „падне“ неколку места во генералниот пласман или да биде дисквалификуван бидејќи вкупното време може да го надмине временскиот лимит на трките.

Жалби и поплаки

Секој натпреварувач кој би бил казнет по било која ставка погоре, има право да поднесе жалба до комисијата за жалби и поплаки во рок од 48 часа од донесување на одлуката. Жалбата ќе биде разгледана од Комисијата за жалби и поплаки и натпреварувачот ќе добие соодветен одговор во најкус можен рок.
Комисијата за жалби и поплаки ја сочинуваат најмалку 3 члена на Организацискиот одбор.

 • Организаторот го задржува правото да ја модификува и измени стазата на трката, контролните точки и времето на старт на трката во било кое време поради објективни причини.
 • Доколку се случат непредвидливи временски услови (можност од грмотевици и невреме) и реална можност од несакани последици врз здравјето и животот на волонтерите и учесниците поради лоши метеоролошки влијанија, организаторот може во било кој дел да ја промени или целосно откаже трката.
 • Стартот на трката, исто така, може да биде поместен за неколку часа поради непосакувани метеоролошки услови, вклучувајќи и прогноза за многу високи температури.

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550