fbpx

𝗨𝗣𝗗𝗔𝗧𝗘 > 𝗥𝗔𝗖𝗘 𝗗𝗔𝗧𝗘 𝗖𝗛𝗔𝗡𝗚𝗘

Dear trail runners,
In times like these we are living now, we were hoping that the situation with the Coronavirus disease (COVID-19) will turn for the better. However, even though we are still full of hope that each new day will present less danger to the health of the people, we must be rational.

The start of Vodno-Matka Trail Marathon is approaching, and the organisation of the race is already in the final stage, the t-shirts are being printed, medals being made, food ordered, volunteers coordinated.

However, we are aware that this situation is completely out of our control and we must follow the directive from our Government and the Health authorities.

Therefore, for the benefit of the health of all participants, volunteers, supporters and the public in general, we inform you that Vodno-Matka Trail Marathon is postponed!!

The new race date is 19.07.2020!!

We kindly ask you to understand and respect our decision given the current conditions.
So, the new registration deadline is moved to 14.07.2020, and those who already payed and are not able to come during the summer and run can be refunded with 50% of the starting fee. Please write us at vodnomatka@gmail.com and we will return 50% of the sum you payed.

For the others that will participiate, taking into considerations that Skopje is very hot during July, we have decided to make Vodno-Matka 2020 a night race! Yes, you read correctly, we will run during the night – in a pitch dark moonless sky:
Vodno-Matka Trail Marathon 42k – start – 19.07.2020 at 00:01 am (Sunday)
Vodno-Matka Trail 28k – start – 19.07.2020 at 04:00 am (Sunday)

Everything else remains the same! If you have any questions please write us in comments bellow, or private message or via email. Happy trails,
Vodno-Matka organizing team, TREX.

Volunteer!

Exceptional personal experience that warms your heart!  Join us and bring along your friends or colleagues as a TEAM! 

Unlimited fun - leave your mark on the event! Let's get together and make our society a better place for everyone - volunteer!
REGISTER HERE
Volunteers must be 18 years of age and above. Foreigners are welcomed! If you know English reasonable well - that's more than enough to share the work with us.

Што е волонтерство?

Според Википедија, волонтерството е практика на луѓе кои работат за доброто на останатите, без мотив за каква било финансиска или материјална добивка. Волонтерството, општо земено, се смета за алтруистичка активност, наменета за промовирање општо добро или за подобрување на квалитетот на животот. Луѓето волонтираат и со цел да стекнат вештини без да е потребна финансиска инвестиција од страна на работодавецот.

Дефиниција

Согласно законот, терминот волонтер означува лице кое ги дава своите лични услуги, знаење и вештини, во корист на други лица, организации или институции, доброволно и без надоместок.

Какви вештини се потребни?

Доколку имаш било која посебна вештина како на пример здравствен работник (доктор/сестра/црвен крст обуки), обожуваш да готвиш во природа, си бил извидник или сеуште си дел од некој одред, активно планинариш, возиш теренско возило односно планински велосипед; се занимаваш со аматерска фотографија или едноставно подготвен си секаква работа; извести не со цел најдоброто од тебе да го искористиме.

Убави задачи за убави луѓе

Подолу се само дел од многуте задачи кои треба да се извршат за да настанот помине во совршен ред. Одбери го твојот предизвик!

Логистика пред настан, за време и по настанот

Сакаш да бидеш најдобар волонтер? Распределба на намирници за контролни точки, подготовка на храна, мерење на времето на поминување на некоја зафрлена контролна точка, миење на садовите и бурињата после трка, маркирање и демаркирање и што уште не. Доколку си слободен било кога пред и за време на настанот - пријави се веднаш!
ПРИРАЧНИК ЗА ВОЛОНТЕРИ
Забава без граници - остави свој белег на настанот;
Уникатно доживување кое долго време се помни;
Мултинационално искуство - подмачкај си го англискиот;
Позитивна енергија, милион насмевки и радости;
Брендиран подарок за секој волонтер.

Освежителни станици и контролни точки

На трките во планинско трчање вообичаено има од 5 до 10 освежителни станици (вклучувајќи ги стартовите на секоја трка и целта) и на нив потребни се најголем број од волонтерите. Некои станици се достапни со возило и асфалтен пат, други пак само со џип а до трети може само пешки да се стигне. Ќе сипуваш вода или ќе сецкаш храна или пак ќе ги насочуваш и ќе го забележуваш времето на поминување на тркачите.

Чистење и маркирање на патеките

Во текот на неколку недели пред настанот, секој викенд се организираат акции каде што патеките низ кои што поминуваат трките се чистат од нарасната вегетација, паднати дрвја и фрлено ѓубре. Истовремено се маркираат делумно со пвц црвено-бели ленти. Во текот на последната недела пред трките се поминуваат повторно патеките и се домаркираат со знаменца и ноќна рефлектирачка маркација. Ова е идеален начин да се запознаете со маршрутите доколку на денот на трката сакате да трчате и воедно да придонесете на нашите напори на терен за поставување на патеките!

Медицински лица / спасители

Планинските трки побаруваат силна психо-физичка подготовка за да учесниците успешно ги завршат. Теренот наместа е суров и технички и претставува голема потенцијална опасност кон тркачите. Клучот на нивната безбедност се искусни волонтери со верификувано медицинско искуство/обуки. На секоја освежителна станица ќе има намалку едно медицинско лице кое во најмала рака ќе пружи прва помош на учесниците кои имаат мака.
За време на настанот – низ теренот ќе бидат распределени неколку тима од по 4-5 спасители кои најбрзо што е можно ќе реагираат на итен повик. Меѓутоа, доколку имаш искуство во престој во планина – твојот придонес ќе биде значаен на места каде што професионалната спасителна служба ќе биде најоддалечена.

PARTNERS

starcheckclosealign-leftmedkitfort-awesome linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram