Опис 40К 2018-03-23T22:48:28+00:00

Водно Матка Треил Маратон 40К

Настан: Водно-Матка Треил (Планински) Маратон

Тип: Активности во природа / Трчање по планински патеки

Карактер: Меѓународен

Локација: Планина Водно – Кањон Матка

Дата: 25 Март 2018 (08:00 ч.)

Традиција: 2018 – прво издание

Организатор: Здружение за спортови во природа ТРЕКС

ITRA Бодови: 2 | Mountain points: 8 | Официјален линк на трката (ITRA) 

Должина: 39.9 km | Искачување: 2860 m | Симнување: 2120 m | Временски лимит: 10 часa

Највисока точка: 1060 m | Средна висина: 684 m | Најниска точка: 294 m | Најголемо искачување: 570 m | Најголемо симнување: 770 m

Опис

Стартот на трките е планиран на 25.03.2018, 08:00ч. на паркингот пред местото т.н. Полиција на ул.Тодор Александров. Стазата води по планинарска патека до Средно Водно од каде што преку Трим патеката што води до Марково крувче се искачува до врвот Крстовар (највисока точка 1066 мнв). Оттаму, преку сртот на планината стазата води до втората највисока точка врвот Кале (Кота).

На ова место стазите се раздвојуваат и полумаратонците се враќаат кон врвот Крстовар по друга патека каде што целта е заедничка за двете трки.

А тие пак што трчаат на маратонската трка се спуштаат долу во кањонот Матка и преку кајакарското мовче, покрај браната, црквата Св.Андреја, се искачуваат кон црквата Св.Недела (Марков град) па преку манастирите Св.Спас и Св.Богородица Пречиста повторно се враќаат на кајкарското мовче. Оттаму преку манастирот Св. Никола Шишевски се искачуваат на сртот на Водно и се спуштаат кон мансатирот Св.Пантелјмон и низ комплексот Македонски село во Горно Нерези и финишираат на врвот на Водно во Планинарски дом Даре Џамбаз.

На патеката ќе бидат поставени вкупно 9 контролни и 8 освежителни точки на кои учесниците ќе можат да си ги обноват резервите со вода и да се напијат сок, електролитен пијалок и да јадат колачи и овошје. На сите точки официјална лица ќе го регистрираат времето на поминување на учесниците а воедно секој кој има потреба од помош може да се обрати на организаторите.

Рокови и цени за пријавување

ТРКАРана пријава
15.01 - 11.02.2018
Доцна пријава
12.02 - 11.03.2018
Краен рок (без подарок од организаторот)
12.03. – 25.03.2018
Водно-Матка Треил Маратон 40К900 денари1200 денари1200 денари
Водно-Матка Треил Полу-маратон 23К600 денари900 денари900 денари

податоциТЕ

Контролна точкаОсвежи-
телна точка
ЛокацијаОсвежувањеВкупно километриKm до следната КТD+ до следна КТ метриВкупно D+ метриD- до следна КТ метриВкупно D- метриВреме првВреме последенВременски лимит
ЦЕЛВрв Водно (Крстовар)Вода, електролити, храна, топол оброк, прва помош39.92860212012:4818:0018:00
СТАРТ/Полиција (нас. Водно)/02.7290015008:0008:00
КТ1/Средно Водно/2.72.128290671508:1708:35
КТ2ОТ1Марково КрувчеВода и електролити4.83.8516318248208:2708:55
КТ3ОТ2Врв Водно (Крстовар)Вода, електролити, храна, прва помош8.64.46683421310608:5710:05
КТ4ОТ3СедлоВода, електролити, храна, прва помош13.06.521690082031909:2010:45
КТ5ОТ4Кајакарски мостВода, електролити, храна, прва помош19.56.34751116470113910:0212:10
КТ6ОТ5Кајакарски мостВода, електролити, храна, прва помош25.82.2246159147160910:5014:0014:30
КТ7ОТ6Св.Никола ШишевскиВода и електролити28.04.85021837110165611:1214:50
КТ8ОТ7СедлоВода, електролити, храна, прва помош32.84.2282339313176611:5816:10
КТ9ОТ8Македонскo село (Г.Нерези)Вода, електролити, храна, прва помош37.02.9493236741207912:2016:50

Стаза

GPX
Правила
Програма

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550